ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Advent jelentése, mit ünneplünk adventkor?

Adventi koszorú, adventi naptár mindenki számára ismert dolgok. Mi az advent pontosan, mit és mikor ünneplünk adventkor, milyen szokások kapcsolódnak hozzá? Tudj meg mindent adventről!

mi az advent

Mi az advent?

Advent a karácsonyt megelőző várakozási időszak, karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, és december 24-én advent utolsó napján ér véget. Ez egy várakozási időszak, melyen a keresztény hívő emberek Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére készülődnek testileg (böjtöléssel) és lelkileg (imával, befelé fordulással, lecsendesedéssel) is.

Advent jelentése

Az advent szó a latin adventus szóból származik, melynek jelentése “eljövetel”, adventus Domini, azaz az Úr eljövetele.

Mikor van advent?

Advent egy mozgó dátumú ünnep, karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, és december 24-én advent utolsó napján ér véget. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, attól függően, hogy karácsony napja, december 25. milyen napra esik.

Advent eredete

Adventet már a IV. században is ünnepelték. Az évszázadok alatt eltérő volt az adventi időszak hossza, végül VII. Gergely pápa úgy döntött, hogy 4 legyen az adventi vasárnapok száma.

Adventi szokások

Mint ahogy a legtöbb ünnephez, adventhez is számos szokás tartozik.

Adventi koszorú

Az advent egyik jelképe az adventi koszorú, amin 4 gyertya van. A gyertyák advent vasárnapjait jelképezik, minden adventi vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani. A katolikusoknál az adventi koszorún 3 db lila és 1 db rózsaszín adventi gyertya van. Az adventi gyertyáknak jelentése is van, amiről bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.

adventi koszorú fehér

Adventi koszorút nem csak vásárolni lehet, hanem magunk is készíthetünk. Adventi koszorú ötletek itt.

Adventi énekek

A legtöbb ünnephez egyedi dalok is kapcsolódnak, nincs ez másként advent esetében sem. A családok egykoron advent vasárnapján meggyújtották az adventi gyertyákat, és adventi dalokat énekeltek. Adventi dalok itt.

Adventi naptár

Talán az adventi naptár a gyerekek kedvenc adventi szokása. Az adventi kalendáriumot 1900 táján kezdték el használni. Az ötletgazda egy német édesanya, akinek a kisfia nagyon türelmetlenül várta a karácsonyt az ajándékok miatt. Ezért az anyuka egy játékot talált ki, egy papírlapot 24 részre osztott, és megengedte, hogy a fia minden este megegyen egyet. Amikor a kisfiú felnőtt, üzleti vállalkozásba kezdett és olyan naptárt kezdett árulni, ahol 24 ablak mögé egy-egy csoki vagy cukorka volt rejtve.

Az adventi naptár mára továbbfejlődött, nem csak édességet rejtenek, vannak, amikben játékok, kozmetikumok találhatóak, és vannak kifejezetten felnőtteknek szóló adventi naptárok is. Saját kezűleg is készíthetünk adventi naptárt, 10 adventi naptár ötlet házilag itt.

házi adventi naptár

Adventi vásárok

Az adventi vásárok is fontos szereplői az adventi időszaknak, a karácsonyi készülődésnek. Általában advent első vasárnapján nyitnak, különböző árusok kínálják a portékáikat, mindent átitat a karácsonyi hangulat, karácsonyi dekoráció, karácsonyi dalok, műsorok várják az adventi vásárokba látogatóknak. Karácsonyi ajándékokat is lehet itt vásárolni, de sokan csak a karácsonyi hangulat miatt látogatnak az adventi vásárokba, meg persze a finom ételekért és italokért. A koronavírus járvány előtti időszakban az adventi vásárok látogatása rendkívül népszerű program volt, sokan akár külföldre is elutaztak, hogy meglátogassák az ottani adventi vásárt. A városok pedig igyekeztek midnen évben egyre szebb, érdekesebb adventi vásárokat rendezni, hogy minél több turistát vonzzanak.

 

Adventi böjt

Volt, amikor az adventi időszakban böjtöltek az emberek, bár ez a böjt kevésbé volt szigorú, mint a húsvéti nagyböjt. Tiltották a nagy mulatságokat és ünnepélyes házasságkötéseket is. Az adventi böjtölés hagyománya a XX. közepén eltűnt. Jelenleg a katolikus egyházban nincsen böjti előírás az adventi időszakra, de javasolják a visszafogottságot, a csendet, több imát.

Fagyöngy

Ez Magyarországon kevésbé elterjedt szokás, de rengeteg filmben lehet látni, hogy a szereplők megcsókolják egymást fagyöngy alatt. Egyes hiedelmek szerint a fagyöngy boldogságot és áldást hoz a családra, és a termékenység jelképe is. A babona szerint, ha valaki fagyöngy alatt megcsókolja kedvesét, szerelmük jövő karácsonyig ki fog tartani.

Advent az irodalomban

Talán legismertebb színdarab az adventről Sütő András darabja, az Advent a Hargitán, és több költőt is megihletett az adventi időszak, például Ady Endrét, Babits Mihályt, vag Pilinszky Jánost. Adventi versek gyűjteménye itt.

felhasznált irodalom

error: Content is protected !!