ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Vízkereszt

Vízkereszt az egyik legrégebbi keresztény ünnep. Mikor van vízkereszt, mit ünneplünk, milyen népszokások kapcsolódnak hozzá? Tudj meg mindent vízkeresztről!

Mikor van vízkereszt napja?

Vízkeresztet a római katolikus naptár szerint minden évben január 6-án ünneplik.

2020. január 6-án hétfőn

2021. január 6-án szerdán

2022. január 6.-án csütörtökön

2023. január 6-án pénteken

2024. január 6-án szombaton

2025. január 6-án hétfő

Január 6. a karácsonytól vízkereszt napjáig tartó 12 szent nap zárónapja, a farsang kezdete.

A keleti keresztény egyházak, akik az ónaptárat használják, január 19-én tartják.

vízkereszt, háromkirályok

Vízkereszt jelentése

A vízkereszt ünnepét, epifániának, és háromkirályoknak is szokták nevezni. Az epifánia a görög epiphaneia, επιφάνεια szóból ered, amelynek jelentése „megjelenés”. A vízkereszt jelentése, Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése.

A magyar vízkereszt kifejezés abból a szokásból ered, hogy ezen a napon az emberek szentelt vízzel locsolták magukat, a házukat, szentelt vízzel itatták az állataikat betegség vagy rontás ellen.

Mit ünneplünk vízkeresztkor?

A nyugati kereszténység vízkereszt napján emlékezik meg a napkeleti bölcsekről, Gáspárról, Menyhértről és Boldizsárról. Január 6-án van ezeknek a neveknek a névnapja.

A keleti keresztény egyházak Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János által való megkeresztelkedését ünneplik ezen a napon.

Ezen a napon emlékeznek meg Jézus első csodájáról, mikor a vizet borrá változtatta.

Vízkereszti népszokások

Vízkereszt ünnepéhez számos népszokás kapcsolódik.

Az egyik legismertebb, amit még a mai napig tartanak, hogy vízkereszt napján kell leszedni a karácsonyfát, ezzel végleg elbúcsúztatva az óévet.

Ezen a napon szentelt vizet vittek haza, azzal locsolták meg magukat az emberek, hogy ne legyenek betegek.

Az állatokat szentelt vízzel itatták meg, hogy megvédjék őket a betegségektől.

Házszentelés

A házszentelés gyakori szokás volt vízkeresztkor. A szentmise után a pap minden katolikus házat felkeresett, és az ajtókra az évszámot és a napkeleti bölcsek nevének kezdőbetűit (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) írta fel a megszentelt krétával. Az ajtókat meghintették szentelt vízzel, és a ház lakói szentelt vízzel vetettek keresztet lefekvés előtt.

Három királyjárás, csillagozás

A háromkirályjárás vagy csillagozás során a napkeleti bölcsek látogatását idézték meg.  A három királyt gyerekek személyesíthették meg, akiknek csillag mutatta az utat Betlehembe.

Vízkereszt a nagyvilágban

Bulgáriában az a szokás, hogy népviseletbe öltözve bemennek a jeges vízbe, a helyi pópa a vízbe dobja a keresztet, aki elkapja, az egész évben egészséges lesz.

Spanyolországban a karácsonyi ajándékokat nem a Jézuska hozza szenteste, hanem a napkeleti bölcsek január 6-án vízkeresztkor. A hagyomány szerint január 6-án reggel bontják ki az ajándékokat, majd roscón de reyest (három királyok kalácsot) esznek reggelire.

A tradíció szerint a roscón tésztájába belesütnek egy babszemet és egy figurát. Aki a figurát megtalálja, azt királlyá, illetve királynővé koronázzák a reggeli idejére, aki a babszemet találja meg, annak ki kell fizetnie a roscón árát.

error: Content is protected !!