ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Miről szól a Harry Potter nap?

Harry Potter nap? Felkapod a fejed, már ilyen is van? Miért is ne? Ma már annyi féle világnap van a Törölköző naptól, a Lajhárok világnapjáig. Akkor napjaink egyik legnépszerűbb könyv és filmsorozatának, a Harry Potternek miért is ne lehetne saját világnapja. Miről szól ez a nap, mikor van?

Harry Potter nap

A Harry Potter nap eredete

A Harry Potter könyvek népszerűsége töretlen, több mint 500 millió könyvet adtak el szerte a világban, olyan mintha a világon minden 15. embernek lenne egy Harry Potter könyve.

A nemzetközi Harry Potter nap viszont, talán még a legnagyobb Harry Potter rajongók számára sem ismert, de már több mint 10 éve, egészen pontosan 2012. óta ünneplik. Az Egyesült Királyság akkori miniszterelnöke, David Cameron vezette be, május 2-án.

J. K. Rowling munkásságának méltó megemlékezése és megörökítése érdekében úgy döntöttünk, hogy május 2-át hivatalosan nemzetközi ünneppé nyilvánítjuk, méghozzá annak a dátumnak a tiszteletére, amikor a főszereplő, Harry Potter legyőzte ellenfelét, Lord Voldemortot. Reméljük, hogy ezen a napon gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt eszébe jut Harry Potter erős és bátor jelleme, valamint gondolunk mindarra, amit Rowling tett a társadalmunkért.” – nyilatkozott a volt miniszterelnök.

Az említett esemény, a Roxforti csata 1998. május 2-án zajlott le a történet szerint. Ekkor győzte le Harry Voldemortot.

Hogyan ünneplik a rajongók a Harry Potter napot?

A Harry Potter nap megünneplésére sokféle lehetőség van. Íme néhány ötlet, ha te is szeretnéd megünnepelni ezt a napot.

  • Kezdd el újra olvasni a Harry Potter könyveket, vagy ha még nem olvastad, csak a filmet láttad, akkor itt a remek alkalom, hogy rászánd magad az olvasásra.
  • Nincs rá időd? Akkor a film maraton tökéletes választás, egyedül vagy társaságban is. Ha az összeset nem is, de 2-3 rész belefér egy napba, hogy megnézd.
  • Aktívabban töltenéd a napot, társaságban? Akkor elő egy Harry Potter társasjátékkal, vagy ha nincsen, akkor készítsetek Harry Potter kvízt és teszteljétek egymás tudását.
  • Szeretnéd, ha igazán emlékezetes lenne a nap? Akkor hívd át barátaidat és csapjatok egy igazi „roxforti bulit”, a legmenőbb Harry Potter jelmezekkel.

Felhasznált források: jateksziget.hu; wmn.hu/kult; www.daysoftheyear.com

error: Content is protected !!