ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Valentin-nap

Valentin napot ma szinte mindenki a szerelmesek ünnepeként tartja számon. Mi pontosan a Valentin nap eredete és milyen hagyományok kapcsolódnak ehhez az ünnephez?

Mikor van Valentin-nap?

Valentin-nap minden évben február 14-én van.

2020. február 14-én pénteken

2021. február 14-én vasárnap

2022. február 14-én hétfőn

2023. február 14-én kedden

2024. február 14-én szerdán

2025. február 14-én pénteken

Volt idő, mikor más napon ünnepelték Valentin-napot.

A keresztények február 14-én ünnepelték Szent Valentin napját, míg a Római Birodalom szerelemünnepe, a Lupercalia egy nappal később, február 15-én volt. Mivel a Lupercalia több pogány elemet is tartalmazott, ezért a Római Birodalom bukása után 496-ban Gelasius pápa a Lupercaliát átrakta február 14-re, bízva abban, hogy ezen a napon könnyebben megszabadulhatnak a pogány szokásoktól.

valentin-nap

Valentin nap eredete

Valentin-nap eredetéről több legenda is létezik, mindegyik Szent Valentin, római paphoz kapcsolódik.

Az egyik legenda szerint Szent Valentin február 14-én halt mártír halált időszámításunk 269 vagy 270. évében. Azért kellett meghalnia, mert nem adta fel a kereszténységet, és amíg börtönben volt, üzeneteket küldött a barátainak, hogy szereti őket, és ne felejtsék el.

Egy másik történet szerint Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy megházasodjanak, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák lesznek. Szent Valentin összeadta a fiatalokat a császári tiltás ellenére, ezért bebörtönözték.

Szent Valentin a börtönben összebarátkozott a börtönőr vak lányával, és csodát tett vele, visszaadta neki a látását. Február 14-én, mikor kivégezték, búcsúlevelet hagyott a lánynak, a “Te Valentinod” aláírással. Erre az eseményre eredeztetik a Valentin-napi üzenetküldést.

Bár Valentint hivatalosan nem avatták szentté, 496-ban a pápa elrendelte, hogy február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek, a korábban ünnepelt Luperkalia helyett. Idővel Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

Mi Valentin-nap magyar megfelelője?

Valentin-nap magyar megfelelője a Bálint-nap. Igazából mindkettő ugyanazt jelenti, Valentin magyarul Bálint.

Bálint-napot már a középkorban is ünnepelték Magyarországon, és számos babona, és népszokás kötődött ehhez a naphoz. A Bálint-napi népszokások egy része kapcsolódott a szerelemhez, de voltak egyéb, például mezőgazdasággal kapcsolatos népszokások is. Bálint-napi népszokásokról bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.

Valentin-nap Magyarországon

A Valentin-napot Magyarországra a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete vezette be 1990-ben, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a virágkultúrát és a tavasz várást. Később az ajándék- és édességboltok is fantáziát láttak benne, és egyre több termékkel jelentek meg Valentin-napra, és a Valentin-napi ajándékozás elterjedt Magyarországon is, hasonlóan más országokhoz.

Hogyan ünneplik a Valentin-napot?

Eltérőek a szokások az egyes országokban, van, ahol Valentin-nap kifejezetten a szerelmesek ünnepe, de vannak olyan országok, ahol sokkal inkább a barátságról szól.

Gyakori szokás Valentin-napi köszöntőlapok készítése, küldése. Egyes becslések szerint az USA-ban 190 millió Valentin-napi képeslapot küldenek el. A legtöbb Valentin-napi lapot az iskolai tanárok kapják, mivel a gyerekek az iskolában is készítenek ilyen üdvözlő lapokat, és a tanáraikat is megajándékozzák velük.

valentin napi képeslap

Az internet terjedésével, a hagyományos képeslapok háttérbe szorulnak, sokan inkább online küldenek Valentin-napi képeket, üzeneteket.

A képeslapon kívül hagyomány még csokoládé és egyéb édességek vásárlása ajándékként. Japánban és Dél-Kóreában például nagy hagyománya van a csokoládénak Valentin-napkor, de itt ez nem egy romantikus ünnepnek számít. Az a szokás, hogy csak a nők adnak csokoládét a férfi kollégáiknak, ennek a szokásnak köszönhetően a japán csokoládégyárak az éves forgalmuk felét februárban bonyolítják le. A férfiaknak március 14-én van lehetőségük viszonozni a kedvességet, mert a hagyomány szerint ezen a napon a férfiak ajándékozzák meg a nőket.

valentin napi csoki

Vannak, akik saját készítésű ajándékkal kedveskednek párjuknak, például meglepik egy Valentin-napi reggelivel vagy tortával.

Gyakori Valentin-napi ajándék még a bögre, szerelem lakat, virág és egyéb szíves, kedves ajándékok, a párok gyakran mennek el egy romantikus vacsorára Valentin-napon, vagy egy több napos wellnessre.

Az Anglikán Egyháznál lehetőség van a házassági fogadalmakat megújítani Valentin-napon, és Valentin-nap előtt támogatják az egyedülállókat, akik házastársat keresnek maguknak.

Szingapúrban költik a legtöbbet Valentin-napkor, átlagosan 100-500 dollár között.

Filmek Valentin napról

Mivel a Valentin nap világszerte hatalmas népszerűségnek örvend, ezért már több film is készült a Valentin napról. Ezek közül a legismertebbek:

Még több információért látogass el a valentinnap.info weboldalra, ahol találsz többek között:

Valentin napi idézetek képekkel

Valentin napi versek

Valentin napi vacsora receptek

error: Content is protected !!