ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Nyári napforduló

A nyári napforduló az év leghosszabb napja, egyben a csillagászati nyár kezdetének az időpontja is.

Mikor van a nyári napforduló?

A nyári napforduló időpontja a föld déli és északi féltekén eltérő időpontban van.

A nyári napforduló a föld északi féltekén június 21-én, esetenként június 20-án vagy 22-én van.

Nyári napforduló pontos időpontja 2021-ben Magyarországon: 2021. június 21.

Nyári napforduló pontos időpontja 2022-ben Magyarországon: 2022. június 21.

A nyári napforduló a föld déli féltekén december 21-én, esetenként 22-van.

nyári napforduló

Nyári napforduló jelentése

Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát és legrövidebb éjszakát adja.

Vannak olyan északi városok, ahol a nyári napforduló időpontjában, és az előtte-utáni napokban éjszaka nincs teljes sötétség, mert a nap sehol nem süllyed teljesen a látóhatár alá. Ezeket fehér éjszakáknak nevezik, és Szent Péterváron külön fesztiválja is van.

A legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik nyári napfordulóhoz.

Nyári napforduló ünnepe, szertartás, babonák, hagyományok

A középkorban ezen a napon általában örömtüzet gyújtottak, égő faágakkal megkerülték a termőföldeket, lángoló kereket gurítottak le magaslatról.

nyári napforduló tűzünnep

A nyári napforduló a magyarság egyik legnagyobb ünnepe volt a kereszténység felvétele előtt. A fény teljességének ünnepe, tűzön járással, énekléssel, virrasztással.

A nyári napfordulókor a tűzgyújtással a terméshozó nyarat ünnepelték. A tűzugrás szertartásnak több oka is van,  az ugró átveszi a tűz termékenyítő, éltető erejét, éppen azon a napon, amikor a kozmikus tűzerő a legerősebb, és abban bíztak, hogy a tűzugrással el tudják érni, hogy a Nap mindig olyan magasra „ugorjon”, mint ezen a Napon.

Bár a nyári napforduló, a leghosszabb nap június 21-én van, pár nappal később Szent Iván éjszakáján, június 23-ról 24-re virradó éjszakáján szokták ünnepelni.

Ez is érdekelhet:

.

error: Content is protected !!