ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Halloween

Halloween egy olyan ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban ünnepelnek, de népszerűsége folyamatosan nő az egész világban. Összeszedtük, mit érdemes tudni Halloweenről.

Mikor van Halloween?

Halloween október 31-én van.

Mit jelent a Halloween?

A Halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, ami az “All Hallows Eve” kifejezés rövidítésével alakult ki.

Mit ünnepelnek Halloweenkor?

Az  ősi hiedelmek szerint október utolsó napján az eltávozott lelkek útra kelnek és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Az emberek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamint különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól.

halloween

Hogyan ünneplik Halloweent?

Halloween ünnepléséhez számos hagyomány és szokás kapcsolódik.

Töklámpás faragás

Halloween talán legismertebb jelképe a Halloween tök, amiből töklámpást faragnak.

A töklámpás története Írországban kezdődött, és a  legenda szerint “Stingy Jack” Fukar Jack nevéhez kötődik. A történet szerint Fukar Jack meghívta az ördögöt egy italra. De mivel nem véletlenül kapta a Fukar Jack nevet, nem akart fizetni az italért. Rávette az ördögöt, hogy változtassa át magát pénzérmévé, hogy azzal tudjon fizetni. Amint az ördög pénzzé változtatta magát, Jack a zsebébe dugta egy ezüst kereszt mellé. Mivel az ördög félt a kereszttől, ezért nem mert visszaváltozni. Jack végül szabadon engedte az ördögöt, de csak azzal a feltétellel, ha az ördög megígéri, hogy egy évig nem fogja Jacket zavarni, és ha meghal, akkor nem viszi el a lelkét.

halloween töklámpások

Mikor Jack meghalt, Isten nem fogadta be a lelkét a mennyországba mert bűnös ember volt, és az ördög sem fogadta a pokolba egyrészt mert többször becsapta, másrészt mert korábban megígérte, hogy nem viszi a lelkét a pokolba. Az ördög visszaküldte Jacket az éjszakába és egy izzó szenet adott neki, hogy azzal világítson. Az izzó szenet egy faragott karórépába rakta. Az írek ezt a kísértő szellemet “Jack of the Lantern”-nek kezdték nevezni (Lámpás Jack) amiből mára  “Jack O’Lantern” lett. Ezért van az, hogy a töklámpást angolul “Jack O’Lantern”-nek hívják.

Ahogy ez a hagyomány elterjedt az USA-ban, a karórépát felváltotta a tök, mert abból könnyebben lehetett sokkal szebb lámpákat faragni.

Töklámpás faragás lépéseit, Halloween tök ötleteket ide kattintva találsz!

Jelmezek

Jelmezbe öltözés, arcfestés, maszkok viselése szintén ismert Halloween szokás.

A tradicionális Halloween jelmezek természetfeletti figurák, például vámpírok, szörnyek, szellemek, csontvázak, boszorkányok és ördögök alapján készülnek, de manapság nagyon népszerűek a gyerekek körében szuperhős, és hercegnő jelmezek, sőt sokan még az állataikat is beöltöztetik!

halloween jelmezek

Csokit vagy csalunk!

Másik népszerű Halloween szokás az édességgyűjtés. A jelmezbe öltözött gyerekek bekopogtatnak a házakba Csokit vagy csalunk! (Trick or treat!) felszólítással, és a házigazdáktól édességet kapnak. Eredetileg karamellás almát kaptak a gyerekek, de mára már ezt felváltotta a csoki.

9 érdekesség Halloweenről

Halloweenkor több édességet adnak el az USA-ban, mint Valentin-napon.

Halloween nagy üzlet a boltok számára, a második legjövedelmezőbb ünnep karácsony után. Míg 2010-ben 5,8 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak Halloweenkor, 2015-ben már közel 7 milliárdot.

Létezik olyan betegség, hogy Halloween fóbia (Samhainophobia), mikor valaki betegesen fél a Halloweentől.

Az amerikaiak 86% díszíti fel a lakását Halloweenkor.

Harry Houdini az ismert illuzionista és szabaduló művész Halloween napján halt meg 1926-ban.

A legenda szerint ha pókot látsz Halloween éjszaka, az azt jelenti, hogy egy szeretett ember figyel téged.

Egy másik legenda szerint, aki Halloween éjszakáján kifordított ruhában hátra felé sétál, boszorkányt fog látni.

Belleville városában betiltották a csoki gyűjtést 12 éves kor felett. Aki megszegi ezt a szabályt, azt akár 1000 dollárra is büntethetik.

Alabamában tilos papnak öltözni, aki ezt megteszi arra bírságot szabhatnak ki, vagy le is tartóztathatják.

Ha többet szeretnél megtudni Halloween-ről, látogass el a halloween.info.hu weboldalra!

error: Content is protected !!