ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Nemzetközi férfinap

A hölgyeket már régóta ünnepeljük, gondoljunk csak a nemzetközi nőnapra vagy az anyák napjára. De mi a helyzet a férfiakkal, ők nem érdemlik meg az ünneplést? Dehogynem! Hiszen Magyarországon is létezik apák napja, június minden harmadik vasárnapján és férfinap is! Mit kell tudni a nemzetközi férfinapról?

nemzetközi férfinap

Mikor van férfinap?

Erre a kérdésre nem olyan egyszerű válaszolni, ugyanis Magyarországon két férfinap is van.

Az egyik férfinap május 19-én Ivó és Milán napján.

A másik férfinap, pedig november 19-én, ez a nemzetközi férfinap hivatalos dátuma. A nemzetközi férfinap angolul International Men’s Day, de gyakran csak az IMD rövidítést használják. A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte. Az első nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényt Magyarországon 2009-ben tartották Marie Clarence szervezésében, a nyitóbeszédet Michael Hoppal mondta.

nemzetközi férfinap logo

Nemzetközi férfinap dátumai:

  • 2020. november 19.-én csütörtökön
  • 2021. november 19.-én pénteken
  • 2022. november 19.-én szombaton
  • 2023. november 19.-én vasárnap
  • 2024. november 19-én kedden
  • 2025. november 19-én szerdán

Nemzetközi férfinap célja

A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

A férfiak minden nap áldozatot vállalnak a munkahelyükön, mint férj és apa helyt állnak családjukban. Törődnek és odafigyelnek a barátaikra, részt vállalnak szűkebb közösségük és nemzetüket terhelő gondokból. A nemzetközi férfinap ezért lehetőséget teremt arra, hogy jóakaratú emberek a világ minden pontján elismerjék és ünnepeljék a hozzájuk tartozó férfiakat.

Hogyan ünneplik a nemzetközi férfinapot?

Nyilvános szemináriumokat, iskolai rendezvényeket, rádió- és tévé programokat szoktak tartani, vannak ahol templomokban, kiállításokon, felvonulásokon ünneplik. Munkahelyeken is meg szoktak emlékezni a férfinapról, például a dolgozók bevihetik a fiaikat a munkahelyükre. Mivel a férfinap nem csak a felnőtt férfiakról, hanem a fiúkról is szól.

vidám férfiak

Mi a célja a nemzetközi férfinapnak?

Megünnepelni a férfiakat és a fiúkat, hogy elismerésre kerüljön az értékes és pótolhatatlan hozzájárulásuk, melyet a közösségeinkért és a társadalmunkért tesznek.

Előtérbe kell helyezni a nemek közötti egyenlőséget és szükséges támogatni a nemek közötti kapcsolatokat.

Ki kell emelni az erőt és a bátorságot, amivel a férfiak a jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt.

Pozitív férfi példaképeket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmsztárokra és a sportolókra gondolni. Hétköznapi férfipéldák kellenek, akik megtestesítik a mindennapi dolgozó embert, aki egészséges és tisztességes életet él.

Nemzetközi férfinap témái

A szervezők minden évben más témát emelnek ki a férfiakat érintő témák közül. Így 2002-ben a béke, 2003-ban a férfiak egészsége, 2008-ban a férfiak által hozott áldozat, és 2009-ben pozitív férfi példaképeket, 2016-ban a férfi öngyilkosságokat helyezték előtérbe.

error: Content is protected !!