ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Nemzetközi nőnap

Mit ünneplünk nőnapon, mikor van, honnan ered ez az ünnep? Milyen nőnapi szokások vannak Magyarországon és a nagyvilágban? Tudj meg mindent, amit a nemzetközi nőnapról tudni érdemes!

nemzetközi nőnap

Mikor van nőnap?

Nőnap minden évben március 8-án van.

2020. március 8-án vasárnap

2021. március 8-án hétfőn

2022. március 8-án kedden

2023. március 8-án szerdán

2024. máricus 8-án pénteken

2025. március 8-án szombaton

Mit ünneplünk nőnapon?

Nőnap a a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, a nők egyenlő jogait ünnepeljük ezen a napon.

Nőnap eredete, története

A nőnap eredete 1857-ig nyúlik vissza, mikor 1857. március 8-án a női dolgozók tüntetést szerveztek New York utcáin az emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért.

Az Amerikai Szocialista Párt 1909. február 28-án kezdte ünnepelni a nőnapot, majd 1913-ban Clara Zetkin javasolta a koppenhágai II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson, hogy minden évben rendezzenek világszerte nőnapot.

1911-ben Dániában, Németországban, Ausztriában és Svájcban ünnepelték meg először a nemzetközi nőnapot, ekkor azonban még 1911. március 19-én. A nők mellett több férfi is utcára vonult, elsősorban a nők választójogáért küzdöttek.

Az ünnep időpontja 1917 március nyolcadikán vált véglegessé, amikor is a nők Oroszországban békéért és kenyérért tüntettek, és ugyan nem közvetlenül ennek hatására, de lemondott II. Miklós cár, majd a nőknek is szavazójogot biztosító polgári kormány alakult.

Miért március 8 lett a nemzetközi nap végleges dátuma? Erre két elmélet is létezik. Az egyik szerint a textilmunkásnők 1857-es sztrájkjára, mások szerint az 1908-ban ezen a napon egy amerikai gyárban elhunyt 129 munkásnő emlékére változott meg a dátum.

Az ENSZ közgyűlés 1977-ben a nemzetközi nőnapot, március 8-át hivatalos ünneppé nyilvánította.

Nőnap Magyarországon

Magyarországon először 1913-ban ünnepelték a nőnapot, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. 1948-tól kezdték március 8-án ünnepelni, és kötelező ünneppé vált.

A rendszerváltás után a nőnap elvesztette munkásmozgalmi jellegét Magyarországon, és inkább csak az ajándékozásról szól, hasonlóan az anyák napjához, vagy Valentin-naphoz. A fiúk, férfiak virágot, csokoládét egyéb apróságokat ajándékoznak női rokonaiknak, ismerőseiknek.

Nőnapi szokások a világban

Magyarországon a nőnaphoz leginkább a hóvirág kapcsolódott, ezt a virágot ajándékozták a legtöbbet. De mivel 2005 óta védett növénynek számít, ezért már inkább más fajta virágokkal kedveskednek a férfiak nőnapon.

Bulgáriában és Romániában a nőnap egyben anyák napja is, mikor a gyerekek felköszöntik édesanyjukat, nagyszüleiket.

Csehországban és Szlovákiában a nőnapra úgy tekintenek, mint a kommunista rezsim jelképére, ezért manapság nem túl népszerű.

Franciaországban széles körben ünneplik a nőnapot, általában ibolyát és gyöngyvirágot ajándékoznak.

Olaszországban a sárga mimóza vált a nőnap szimbólumává Teresa Mattei kommunista politikus kezdeményezésére, mert úgy gondolta, hogy az ibolya és gyöngyvirág túl ritka és drága Olaszországban, hogy az ünnepléshez használják.

Kínában március 8. nemzeti ünnep 1949 óta. A nőnap mellett március 7-én “lánynapot” is tartanak, a hajadon nők ünneplésére.

Portugáliában a hölgyek sokszor csajos estét tartanak, és az urak nélkül mennek el vacsorázni és bulizni.

Oroszországban a nőnap munkaszüneti nap. Vannak, akik családi körbe ünneplik ünnepi ebéddel és pezsgővel, vannak akik a barátaikat látogatják meg. A férfiak általában virággal, üdvözlő kártyákkal, csokival kedveskednek a hölgyeknek. Egyes férfiak ezen a napon magukra vállalják a házimunkát, hogy a nők pihenéssel tölthessék a napot.

Lengyelországban gyakoriak a feminista megmozdulások nőnapon.

taiwani kormány minden évben nőnapon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, és figyelmeztet az elhízás veszélyeire.

További érdekességeket találsz a nonap.info honlapon:

.

error: Content is protected !!