ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Sangría nap – december 20.

A sangria talán a legismertebb és legkedveltebb spanyol ital, egy bor alapú, alcsony alkoholtartalmú, gyümölcsökkel ízesített italról van szó, és leginkább nyári italként, nyári koktélként ismert.  Ennek ellenére a sangría napja mégsem nyáron van, hanem télen, december 20-án.

sangria nap

Sangría nap története

Több mint 2000 évvel ezelőtt, mikor a rómaiak éltek Spanyolország területén nem volt túl biztonságos vizet fogyasztani, mert baktériumok lehettek benne. Ezért alkoholt kevertek a vízhez, hogy megelőzzék az esetleges fertőzéseket.

Az első sangría erősen vizezett bor volt, amit gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesítettek. A rómaiak gyakorlatilag bármit a vízhez kevertek, ami elpusztította a baktériumokat, és ami feljavította a középszerű bor ízét.

A fűszerezett bor bár Spanyolországból és Portugáliából származik, mára az egész világon népszerű lett. Télen forralt bor formájában, nyáron meg hűsítő italként.

A sangria szó a spanyol sangre szóból ered, ami vért jelent, ez az ital vérvörös színére utal. De létezik fehér sangria is, amit fehérborból készítenek és sangria blanca-nak nevezik.

Hogyan ünneplik a Sangría napot?

Hívd meg a barátaidat, készítsetek egy nagy adag sangríát és fogyasszátok el jóízűen.

A sangriát hagyományosan vörösborral, gyümölcsökkel és jéggel készítik, de az összetevők, a receptúra tájról tájra, vendéglátóhelyről vendéglátóhelyre változik, mindenkinek megvan a szuper titkos sangria receptje.

Klasszikus sangría gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 1 liter vörösbor
  • 2 db narancs
  • 2 db citrom
  • 4 db őszibarack
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 dl szóda
  • narancslikőr ízlés szerint, pl cointreau
  • jég

Elkészítése:

1.Hámozd meg az őszibarackokat, kockázd fel, tedd egy edénybe és öntsd rá a vörösbort.

2. Add hozzá a cukrot valamint a narancsok és citromok levét.

3. Tedd a hűtőbe állni legalább egy órára.

4. Add a sangriához a szódát a cointreau-t és jeget.

5. Díszítsd a sangriát narancs és citrom szeletekkel.

További sangría receptekért kattints a linkre!

error: Content is protected !!