ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

4 elegáns megoldás a zuhanyzó kialakításához

Az ideális zuhanyzó kialakítása hosszadalmas, de annál izgalmasabb feladat. Egyesek a játékos és könnyed stílusokat részesítik előnyben, ami a fürdőszobájukra is kihat. Manapság azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a letisztult, elegáns megoldások. Ha pedig divatos, mégis időtálló fürdőt szeretnénk, akkor egy elegáns zuhanyzó kiépítésével kell kezdeni.

A modern, minimalista stílust követve felmerülhet az a kérdés, hogy mitől lesz egyedi a saját zuhanyzónk. Azonban a széles választékú piacnak köszönhetően számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, amivel még személyesebbé tehetjük a fürdőszobánkat, azon belül is a zuhanyzót. Kiválasztottunk 4 támpontot, amelyek segítenek olyan zuhanyzót megalkotni, ami nem csak egyedi, de elegáns is.

zuhany

1. Épített zuhanykabin

Az első szempont a zuhanykabin típusa. Tény és való, hogy számtalan formában kapható előre gyártott zuhanykabin, amelyek elegáns stílusban készültek, és a modern minimalizmus jegyeit viselik. Ezek a kabinok azonban viszonylag sok helyet foglalnak el a helyiségből, és csökkentik a térérzetet.

Az előre gyártott zuhanykabinok helyett válasszuk az épített zuhanykabint. Az épített zuhanykabin sokkal egyedibb és elegánsabb megoldás. További előnye, hogy bármekkora helyen elfér. Az épített zuhanykabinhoz nem kell más, mint egy üvegből készült zuhanyfal. A nagyméretű, átlátszó üvegfal növeli a belső teret, és nem választja le a zuhanyzót a fürdőszoba többi részétől.

Azt a zuhanykabint, ahol nincs ajtó, csak a zuhanyfal, walk-in, azaz besétálós zuhanyzónak nevezzük. Az ajtó hiányának köszönhetően a walk-in zuhanykabin könnyen hozzáférhető, ráadásul kevesebb helyet is foglal. Az üvegfalat egy távtartó segítségével rögzítjük a falhoz. A legtöbb távtartó hosszúsága állítható, így könnyedén igazíthatjuk a hely adottságaihoz. A walk-in zuhanyzó elhelyezése is flexibilis, ugyanis mind a sarokban, mind a fal mellett tökéletesen kialakítható.

2. Milyen zuhanytálcára lesz szükség?

Ha elegáns zuhanyzót szeretnénk, akkor nem csak a kabin alakjával és típusával kell foglalkozni. A megfelelő zuhanytálca kiválasztása legalább ugyanilyen fontos. Elsőre talán nem gondolnánk, hogy milyen sok múlik a zuhanytálcán. Egyrészt, a zuhanytálca felel a hatékony vízelvezetésért. Ezenfelül az sem árt, ha kényelmes felülete van, hiszen mezítláb állunk rajta. Végül pedig elengedhetetlen, hogy csúszásmentes legyen.

A zuhanytálca stílusát csak azután vehetjük figyelembe, miután meggyőződtünk arról, hogy a fent említett tulajdonságai megvannak. A mai divat szerint az számít elegánsnak, ami minél kevésbé töri meg a sima felületeket. Ez igaz a zuhanytálcára is, vagyis ha igazán elegáns zuhanyzót szeretnénk, igyekezzünk alacsony zuhanytálcát választani. A zuhanytálca anyaga legyen műmárvány, vagy akril. Ezek az anyagok nem vonják el a hőt, vagyis nem kellemetlen rálépni mezítláb.

Ugyancsak elegáns megoldás, ha egyáltalán nincs zuhanytálca, mivel így a zuhanyzó teljesen egy síkba kerül a padlóval. A vízelvezetést padlóelfolyóval oldhatjuk meg, miközben egy csúszásgátló réteggel garantálhatjuk a biztonságot.

3. A burkolat tovább növeli az eleganciát

Ha az épített zuhanykabin mellett döntünk, lehetőségünk adódik tovább növelni a zuhanyzó eleganciáját a burkolat segítségével. Az általunk kiválasztott csempével még személyesebbé tehetjük a zuhanykabint. Ehhez azonban tisztában kell lenni néhány alapszabállyal.

A zuhany falburkolatához használjunk fényes felületű csempét. Ez a típus jobban visszaveri a fényt, vagyis nagyobb lesz a térhatás. Ami a színeket illeti használhatunk monokróm, vagy színes csempéket. A lényeg, hogy egységben legyen a fürdőszoba hangulatával.

Rendkívül modernnek és divatosnak számít a különböző anyagok kombinálása. Ennek fényében nyugodtan ötvözzük az indusztriális anyagokat (például beton) a természetes anyagokkal (pl. fa).

A zuhanytálca nélküli zuhanykabin padlójára tegyünk matt csempét. A matt felület kevésbé csúszik, ezért biztonságosabb, valamint takarítani is egyszerűbb.

4. Elegáns, letisztult felületek

A teljes siker a részletekben rejlik. Hiába elegáns az épített zuhanykabin, hiába van egy síkban a padlóval, és hiába használtunk egyszínű csempéket, ha az ajtó fogantyúja, vagy a kiálló csaptelep elvonja a figyelmünket. Igen, bizony ezek is a zuhanyzó részei, és ha a teljes eleganciára törekszünk, ezekkel is foglalkozni kell.

Az egyszerű üveg zuhanyfal nagy előnye, hogy nincs fogantyúja, hiszen nem kell nyitni-csukni. Ha azonban mégis az ajtós megoldás mellett döntünk, válasszuk a legmodernebb, rejtett görgős kivitelt. A görgők az ajtó alsó peremére kerültek, ezért az ajtó felülete egységesebb. Semmi nem akasztja meg a tekintetet.

A letisztult külső mellett az is a rejtett görgős ajtó mellett szól, hogy gyorsabb és könnyebb takarítani. Így nem csak időt spórolunk meg, de a zuhanykabin is tartósabb és higiénikusabb lesz.

Az elegáns zuhanyzó megalkotásakor nem csak a kabin részeit kell figyelembe venni. A csaptelep ugyanolyan szerves részét képezi a zuhanyzónak, mint az ajtó, vagy a tálca. Az esztétikus megjelenés érdekében érdemes falsík alatti csaptelepet beszerelni. Ezáltal a szerelvények nagy része rejtve marad, és csak az elegáns zuhanyfej, és vezérlő kar látható.

error: Content is protected !!