ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

6 okos mód, ha védekezned kell a patkányinvázió ellen

Sajnos előfordulhat, hogy hívatlan vendég vagy rosszabb esetben vendégek érkeznek a otthonunkba. Ilyenek a rágcsálók, amik amellett, hogy zavaró hangokkal felvernek minket éjszaka a legjobb álmunkból, még betegségeket is okozhatnak, sőt a házban vagy lakásban is kárt tehetnek. Az egerek ellen egércsapdákkal, a patkányok ellen patkánycsapdákkal tudunk védekezni, de ehetünk néhány óvintézkedést is megelőzésként.

patkányok

1.Kezdjük a megelőzéssel!

Bár minden egyes kis lyukat, ahol egy egér vagy egy patkány beférkőzik a házba nem tudunk betömni, mégis akad egy-két dolog, amit tehetünk, legalább az élelmiszerek védelme érdekében. A tésztákat, liszteket egyéb tartós élelmiszereket érdemes jól záródó műanyag vagy fém dobozokba tenni, ugyanígy a kakaóport, fahéjat, fűszereket. A konyhában a kenyeret is zárjuk el. Mindenképp olyan dobozokat válasszunk, amik rendesen záródnak, hiszen ha csak egy kis rés is marad, azzal már tud mit kezdeni egy egér. Hihetetlen, hogy milyen kis helyen képesek magukat átpréselni.

Időről időre nézzük át alaposan a kamrát, hogy semmiképp se kallódjon a sarokban valami olyan, ami vonzó lehet a rágcsálók számára. A zöldségek és gyümölcsök közül nem mindent tartunk a hűtőben, ezek sajnos a konyhában könnyen célponttá válhatnak.

2. Háziállatokkal a patkányok ellen

Ha még csak épp hogy megjelent az első patkány vagy egér a házban, már azt is jelezhetik számunkra a háziállataink. Mind a kutya, mind a macska hamar megérzi, hogy vmi illetéktelen behatoló tartózkodik a területén. Ha azt vesszük észre, hogy a kutya gyakran nyüszít, bizonyos helyeken a padlót vagy a falat kaparja, akkor kezdhet gyanús lenni a dolog.

Ugyanígy a macska is jó indikátora egy patkány jelenlétének. Ha igazán ügyes és belevaló az állat, akkor még az is lehet, hogy el tudja fogni a kisebb patkányt. Állataink segítségével tehát még azelőtt kitessékelhetők a patkányok a házból, hogy elkezdenék nagyon otthonosan érezni magukat.

Mivel a patkányok nagyon gyorsan szaporodnak, mielőbb lépni kell, ha a jelenlétükre gyanakszunk. A háziállatok kapcsán meg kell említenünk még a vadászgörényt, aki a patkányokat legeredményesebben tudja elkapni. Olyannyira, hogy a kártevőirtó cégek használják is őket, mint egy lehetséges patkánymentesítő megoldást.

3. Élvefogó patkánycsapda

Ha már bejutottak a házba a patkányok, akkor a patkánycsapdákkal lehet őket a legkönnyebben megfogni. Ezek egyik típusa az úgynevezett élvefogó patkánycsapda, amikor a csalétek hatására egy ketrecbe sétál be a patkány, ahol aztán bent ragad. Ez egy igen huménus megoldás a patkány megfogására, ugyanis élve vissza lehet engedni a természetbe. Ezzel nem biztos, hogy bárki szívesen szöszöl, szakemberre is bízhatjuk a csapda kezelését.

4. Lecsapódó patkánycsapda

A klasszikus lecsapódó patkánycsapdák úgy működnek, mint a legalapabb egércsapdák. Itt is egy kis csalifalat csalja az állatot a csapdába, ami működésbe lép, amint az állat elég közel ér. Ekkor lecsapódik egy fém vagy műanyag kiképzés, ami azonnal eltöri az állat nyakát, így elpusztul. A döglött állatot aztán óvatosan el kell távolítani a csapdából, és meg kell szabadulni tőle. Ehhez sem biztos, hogy mindenkinek fűlik a foga, ráadásul az erősen lecsapódó patkánycsapda a gyerekekre és a háziállatokra is veszélyes lehet. Körültekintően szabad csak alkalmazni.

5.Ragasztós patkánycsapda

A ragasztós patkánycsapda úgy működik, mint a ragasztós egércsapda, csak nagyobb. A finom falatért a patkány egy ragadós felületre lép, ahonnan nem tud elmenekülni. Ezzel a csapdával több gond is van. Az egyik az, hogy nem öli meg azonnal az állatot, hanem hosszú szenvedésre és kínlódásra ítéle, aminke hangajit mi is hallani fogjuk. Ezt a csapdát nem lehet többször felhasználni. Az extrán ragadós felület sajnos nemcsak a nem kívánt rágcsálókat fogja be, hanem a port és a rovarokat is. Minél több ideje van kitéve, annál több szennyeződés jelenik meg rajta, ami előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy elveszti a ragadósságát.

A félig még élő, vergődő patkánnyal együtt a ragasztólap eltávolítása nem túl szívderítő és gusztusos tevékenység.

6. Elektromos patkánycsapda

Az elemmel működő elektromos patkánycsapda egy áramütéssel azonnal végez a csalira rámozduló patkánnyal. Gyors, tiszta, halk megoldás ez, ráadásul egyszerű eltávolítani belőle a döglött patkányt. Az alagútszerű kialakításnak köszönhetően nem kell hozzányúlni a tetemhez. Az áramütés se a gyerekek számára, se a bent tartott háziállatok számára nem veszélyes, mert ahhoz nem elég erős, hogy bennük kárt tegyen.

A patkányinvázió tehát megelőzhető, ha minél gyorsabban cselekszünk. Ahogy láttuk, számos módszer áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy már az első házunkba téved egyedeket megfogjuk és kipenderítsük. Ha viszont olyan épületet árasztottak el, ahova ritkán megyünk (nyaralók, kis sufnik), akkor oda már érdemes szakembereket kihívni.

error: Content is protected !!