ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

4 tipp búvóhelyépítéshez: a gyerekek imádni fogják!

A gyerekek imádják a búvóhelyeket, ez köztudott: többféle pszichológiai és fejlődési tényező is közrejátszik ebben. Ha visszagondolunk a gyermekkorunkra, egészen biztos nekünk is van valamilyen olyan emlékünk, ami egy jó kis bunkihoz köthető, vagy amire jó visszagondolni mert olyan jót játszottunk benne. A búvóhelyek kis, zárt teret nyújtanak, ami védelmet és biztonságérzetet ad a gyerekeknek. Mivel kis területen vannak, úgy érzik, ott ők kontrollálnak mindent és kialakíthatják a saját intim, meghitt kis zugukat. A gyermeki fantázia rendkívül élénk, így természetesen egy ilyen búvóhelyen a szerepjátékoké a főszerep. Ezek a helyek lehetővé teszik számukra, hogy különleges történeteket, cselekményeket találjanak ki, melyeknek ők maguk is aktív főszereplői.

Cikkünkben négy tippet szeretnénk adni a búvóhelyépítéshez, hogy aztán a gyermekünk elmondhassa rólunk: nálunk jobban senki nem tudja megépíteni, hiszen mi értünk hozzá a legjobban! 😊 Azt mindenképpen kiemelnénk, hogy ez egy izgalmas és kreatív feladat, ami nagyon szórakoztató és minőségi együtt töltött időt szerezhet a családnak – szóval hajrá hajrá, ez közös projekt legyen!

gyerek búvóhely

1 Alakítsuk át az ebédlőasztalt bunkernek!

Engedjük meg a gyermeknek, hogy használhassa az otthon található elemeket ehhez a játékhoz. A legkézenfekvőbb egy asztal, hiszen nagy teret biztosít és igazából semmi mást nem kell tenni, mint letakarni egy óriási nagy pléddel, és gyakorlatilag fedetté is válik minden oldala. Gondolkozhatunk még azon, hogy hogyan alakítsunk ki neki egy izgalmasabb, egyedibb bejáratot – de ez már csak hab a tortán!

Érdemes alul kibélelni puha párnákkal, vagy egy meleg takaróval, hiszen ebédlőasztal lévén valószínűleg nem padlószőnyeg van alatta. A kuckózás érzését a puha textilek amúgy is csak fokozzák, szóval hajrá, jöhet az összes párna, amit csak találunk a közelben! Ha már úgyis közel a konyha, gondoskodjunk finom ropogtatnivalókról és egy kis innivaló utánpótlásról is! Feltehetőleg ez az egyik legnagyobb búvóhely, amit ki tudunk alakítani a lakásban, így akár mi is bekuckózhatunk és kényelmesen el fogunk férni. Kiváló tér a meseolvasáshoz, a közös mesenézéshez, de akár egy titkos, bizalmas beszélgetéshez is!

2. Ha kicsi a gyermek, tegyünk be izgalmas játékokat!

A kisebb gyerekek is szeretnek bújócskázni, szeretik a kuckós helyeket – a megépítés folyamatát meg még inkább, szóval mindenképpen vonjuk be a folyamatba őket! Tegyük nekik szórakoztatóvá a rögtönzött búvóhelyet azzal, hogy minőségi játékokat teszünk be, például a Little Dutch márkától. A játékok hozzáadnak az élményhez és sokkal szórakoztatóbbá varázsolják nekik az egészet. Lehet berakni könyveket, puha plüssöket, kreatív eszközöket az alkotáshoz, kirakókat, társasokat vagy akár egy kisebb babaházat is, hogy a szerepjátékokat itt is támogatni tudjuk. Mindig ügyeljünk arra, hogy a búvóhely biztonságos legyen és az oda betett játékok alkalmasak legyenek a gyermek korához – pl. semmi olyat ne tartalmazzon, amit le tud nyelni egy kisebb gyerek. A cél az, hogy örömteli időt varázsoljunk nekik és szabadon kifejezhessék kreativitásukat. Tipikusan ilyenkor szárnyal a fantáziájuk, mert kapnak egyfajta biztonságérzetet a szűkebb tér által, ezáltal pedig egészen különleges világokba kalauzolják el saját magukat.

3. Ne legyen koromsötét a búvóhely – olyan legyen, ahol szívesen tartózkodik egy gyermek!

Alap szabály, hogy olyan legyen egy búvóhely, ahova a gyermek szívesen vonul el és egy cseppet sem fog félni. Érdemes a fényeket úgy alakítani, hogy mindenképpen lásson odabent: vagy olyan „ajtót” csináljunk rá, ami beengedi a fényt, vagy tegyünk be egy olyan fényforrást, ami nem veszélyezteti a gyermeket. Amúgy is fontos feladatai lesznek odabent, hiszen ilyenkor játszanak a kedvenc játékaikkal, olvasnak, naplót írnak, és így tovább – fényre és otthonosság érzésre mindenképpen szükségük van.

Érdemes úgy alakítgatni a helyet, hogy a gyermek is maximálisan kivegye belőle a részét és koordináljon közben minket, mi az, ami tetszik neki. A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha egy meleg, kedves kis fészket alakítottunk ki, ahol jól érzi magát.

4. Érezze, hogy komolyan vesszük a dolgot!

A gyermekünk különleges kívánságát – jelen esetben azt, hogy kuckózni szeretne a lakásban egy búvóhelyen – nem szabad félvállról venni, és érdemes komolyan hozzáállni a kérdéshez, illetve örömmel eleget is tenni neki. A gyerekek, hasonlóan a felnőttekhez néha szükségét érzik egy kis térnek és időnek a nyugalomhoz, a pihenéshez. Ezek a „titkos” kis helyek menedéket nyújtanak nekik, ahol még az is lehet, hogy ha bevonnak egy kicsit minket is, akkor sokkal jobban meg fognak nyílni és elmesélik a napi történéseket, a problémáikat, a nehézségeiket. Lássa rajtunk, hogy ami neki fontos, az nekünk is, és nem vesszük félvállról, nem mondjuk neki, hogy ez butaság, mert egyáltalán nem az!

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy nem szabad „rátelepedni” a gyermekre, tehát ha azt látjuk, hogy szeretne bent egyedül játszani, akkor ezt biztosítsuk neki és nem kell, hogy mindenáron mi is kivegyük a részünket a búvóhelyen történő játékból.

 

Összességében ezeket a tippeket gondoljuk egy jó kiinduló alappillérnek: vegyük komolyan a kérést, a legkevésbé se legyen félelmetes számukra, tegyünk be koruknak megfelelő játékokat, és ne féljünk használni a lakás egyes elemeit sem hozzá! Lehet akár a kanapé párnáiból, egy székből vagy egy ügyes kezű apuka által készített sátorból is – a lényeg az ott töltött minőségi idő és az, hogy ezzel is támogassuk gyermekünk fejlődését.

error: Content is protected !!