ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Karácsonyi felkészülés: Így kerüld el a káoszt

Ahogy közeledik a december a karácsonyra való felkészülés egyre sürgetőbbé válik. Mindenkinek ugyanaz a célja: Az ünnepek során szeretnénk minél több időt eltölteni a szeretteinkkel és barátainkkal. Azonban ez nem mindig szokott összejönni, főleg ha az utolsó pillanatra csúszik minden karácsonyi teendő és beüt a káosz.
Ha szeretnéd ezt idén elkerülni és stresszmentesen karácsonyozni akkor olvass tovább!

karácsonyi készülődés

Íme néhány tipp, hogyan készüljünk fel a karácsonyra úgy, hogy ne váljon káoszossá és rohanássá az egész ünnepi időszak:

1.Tervezés és Előkészületek:

A karácsonyi időszak nem az utolsó pillanatokban kezdődik december közepén. Egy hónappal az ünnep előtt már bőven érdemes átgondolni mit szeretnénk főzni, hány vendéget várunk, mennyi ajándékra lesz szükség. Készítsünk listát az ajándékokról, és az ételekhez szükséges alapanyagokról. Így biztosan nem december 24-én kell elszaladni a dióért, ami már minden boltban elfogyott. Ne felejtsünk el időpontot egyeztetni a családdal és barátokkal is, hogy mindenki tudja mikorra és hogyan érkezzen hozzátok.

2. Ajándékok:

Az ajándékok beszerzését sose hagyjuk az utolsó pillanatra!
Egyrészt karácsonyhoz közeledve egyre többen vannak a boltokban és sokkal nagyobb türelem kell a sorok kivárásához. Másrészt egyáltalán nem garantált hogy elérhető lesz még készleten az az ajándék, amit kinéztünk valamilyen szerettünknek. Ajándék vásárlás közben legyünk kreatívak és figyeljünk arra, hogy kinek mi a hobbija vagy a fő érdeklődési körére. Ha olyannak adunk ajándékot, akinek van egy nagyon konkrét érdeklődési területe amihez mi nem értünk (például horgászat vagy motorozás) akkor vegyünk olyan ajándékot, ami nem igényel szaktudást, mégis az ajándékozott kedvére lesz. Ilyenek például az egyedi bögrék, gravírozott flaskák és kulcstartók, amiket a Mesélő Ajándékok webshopban is megtalálsz. Ezekre bármilyen mintát vagy feliratot kérhetsz így lehet akár motoros vagy horgászos is az egyedi ajándéktárgy.

horgász ajándék

3. Dekoráció és Házimunka:

A karácsonyhoz természetesen hozzátartozik a ház vagy lakás feldíszítése is. Ha időben elkezdjük, azzal nagy szívességet teszünk magunknak. Amíg kellemesebb az időjárás sokkal könnyebb feltenni a kültéri díszeket és led sorokat. Szakadó hóban és mínusz 1 fokban már kevésbé lesz kedvünk hozzá! Továbbá azt se felejtsük el, hogy a tisztaság és a rend is fontos része a készülődésnek, főleg ha még vendégeket is várunk. Ütemezzük be a nagyobb takarítási feladatokat előre, hogy ne halmozódjon fel mind az utolsó napok egyikére.

4. Karácsonyi Menü:

Ha tervezünk egy ünnepi vacsorát akkor érdemes előre kitalálni mit fogunk főzni és a nem romlandó alapanyagokat időben beszerezni.
Ha idén szeretnénk tényleg több időt tölteni a családdal akkor gondoljuk át:
– Biztos kell 5 féle sütemény?
– Mindenki igényli a 3 fő ételt, vagy elég lenne csak a kedvenc halászlé?
– Vagy nem lenne egyszerűbb inkább megrendelni a karácsonyi vacsorát?
Ha ezeket átgondoljuk sok időt és engergiát spórolhatunk, amit a családunkra fordíthatunk egy közös társasjátékozás vagy jégkorizás közben.

Ha pedig sok vendég jön azt is csinálhatjuk, hogy összebeszélünk és mindenki hoz valamit a vacsorához. Így senkinek sem lesz megterhelő a karácsonyi este.

5. Alkalmazkodás:

Talán ez az egyik kiemelt dolog, amire figyelnünk kell. Az ünnepi időszak mindig tartogathat meglepetéseket, és nem mindig fog minden a terveink szerint alakulni. Éppen ezért legyünk rugalmasak és ne ragaszkodjunk túlságosan az elképzeléseinkhez. A legfontosabb az, hogy együtt lehessünk a szeretteinkkel és csak a pozitív dolgokra fókuszáljuk, ha valami nem jön össze inkább engedjük el, ne ostorozzuk magunkat miatta.

Az ünnepi szezon előkészítése során a legfontosabb az, hogy közben is élvezzük egymás társaságát, nevessünk sokat és próbáljuk meg szórakozásnak felfogni az egészet. Ha így teszünk és közben megfelelően felkészülünk előre, akkor biztosan örömteli és nyugodt karácsonyban lesz részünk.

error: Content is protected !!