ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Palacsinta világnapja, pancake day

Palacsintát szinte az egész világon készítenek, minden nemzetnek megvan a saját palacsintája, ezért nem véletlen, hogy a palacsintának világnapja is van.

palacsinta világnapja

Palacsinta világnapja, Pancake Day

A palacsinta világnapja húsvét előtti 47. napon, húshagyó kedden van, egy mozgó dátumú ünnep, február 3 és március 9 közé esik.

Palacsinta világnapja 2020. február 25-én kedden van.

Palacsinta világnapja 2021. február 16-án kedden van.

Palacsinta világnapja 2022. március 1-én kedden van.

Palacsinta világnapja 2023. február 21-én kedden van.

Palacsinta világnapja 2024. február 13-án kedden van.

Palacsinta világnapja 2025. március 4-én kedden van.

A világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak ehhez a naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet.

A palacsinta világnapja a nagyböjt kezdete előtti utolsó nap, amikor még utoljára lehet nagy lakomát tartani. A palacsinta készítés nagyszerű módja volt, hogy a maradék tojást és zsírt felhasználják, amiket a böjt alatt nem lehet fogyasztani.

A palacsinta összetevői országonként változhatnak, de alapvetően liszt, tojás, só és cukor, valamint víz és tej felhasználásával készül. A palacsintának nem csak édes, hanem sós változata is van, például a hortobágyi húsos palacsinta. Vannak országok, ahol lapos palacsintát készítenek, amit feltekernek mint például Magyarországon vagy Franciországban a crepe, az amerikai palacsinta és a japán palacsinta pedig kb. 10 cm átmérőjű pufók palacsinta, amiket különböző öntetettek szoktak tálalni. Palacsintát nem csak serpenyőben, hanem sütőben is lehet készíteni, és a rakott palacsinta vagy palacsinta torta szintén nagyon népszerű!

Palacsinta alaprecept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz, szóda
  • olaj a sütéshez

Palacsinta készítése:

1.Tedd egy tálba a lisztet, a sót, a tojásokat és a tej felét.

2. Egy fakanál, habverő segítségével keverd csomómentesre, de használhatsz kézi robotgépet is. Fontos, hogy először csak a tej felét add a tésztához, mert ha egyből az összes folyadékot hozzáadod, nehéz lesz csomómentesre keverni, tehát ezt a lépést semmiképpen ne hagyd ki.

3. Ha csomómentesre keverted a palacsinta tésztát, még nagyon sűrű lesz, fel kell higítani, ezért add hozzá a tej másik felét, és keverd össze. Majd add hozzá a szénsavas ásványvizet és keverd el. Nem kell túlkeverni, itt már csak pár mozdulatra van szükség, hogy egyenletes legyen a tészta állaga. Ha nincsen szénsavas ásványvized nyugodtan használhatsz sima vizet is.

palacsinta tészta sütés előtt

4. Takard le a tésztát, és tedd a hűtőbe legalább fél órára pihenni.

5. Pihentetés után keverd át a tésztát. Ha nagyon besűrűsödött volna, akkor higítsd egy kis szénsavas ásványvízzel vagy tejjel.

6. Melegítsd fel a palacsinta sütőt és olajozd ki vékonyan!

7. Ha felmelegedett az olaj,  merjél a tésztából kb. 3/4 dl-t és forgasd körbe a serpenyőt, hogy a palacsinta tészta beborítsa.

8. Tedd a tűzhelyre, és süsd 1-2 percig. Onnan tudod, hogy elkészült az egyik oldala, hogy a teteje már nem lesz folyós, a széle kezd elválni. Ha egy spatula vagy kerek hegyű kés segítségével megnézed a palacsinta alját, barna foltos lesz.

9. Fordítsd meg a palacsintát! A legegyszerűbb, ha alányúlsz kb. 2/3 részig egy spatulával és egy hirtelen mozdulattal megfordítod. De akár fel is dobhatod. Ehhez először rázogatni kell a serpenyőt, hogy a palacsinta szabaddá váljon és mozogjon a serpenyőben, majd egy határozott mozdulattal dobd fel, hogy megforduljon. Nem kell magasra, csak annyira, hogy egyet forduljon.

palacsinta sütés megfordítás

10. A palacsinta másik fele sokkal gyorsabban sül, kb. fél perc-re van csak szükség. Ha az alján megjelennek a barna foltok, akkor el is készült, és kirakhatod a kész palacsintát egy tányérra.

A Palacsinta Világ gasztroblogon rengeteg különleges palacsinta receptet találsz!

error: Content is protected !!