ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Az ékszer világnapja

Az ékszer világnapja

Az ékszer világnapja nálunk még nem annyira népszerű, mint az angolszász országokban. Persze ott is vannak ennél népszerűbb és nagyobb világnapok, mint pl. víz világnapja, vagy a palacsinta világnapja. De létezik az ékszer világnapja is. Mikor van és mit is ünneplünk ezen a napon pontosan?

az ékszer világnapja

Miről szól és mikor van az ékszer világnapja?

Itthon sok világnap még nem annyira népszerű, külföldön azonban nagy divatja van annak, hogy mindennek legyen világnapja. Tőlünk nyugatabbra, főleg az angolszász országokban trendi ez a szokás. Így már az ékszer világnapja (angolul national jewelry day vagy jewel day) is létezik, bár az eredete sajnos nem ismert.

Az ékszer világnapját minden évben ugyanazon a napon, március 13-án tartják. Ez a nap remek alkalom arra, hogy ékszert ajándékozz valakinek, vagy egyszerűen csak vegyél fel valamilyen plusz ékszert, amit nem szoktál hordani a mindennapokban. Ha pedig egyáltalán nem hordasz ékszert még ezen a napon sem, akkor ismerkedj meg az ékszerek történetével, ékszer fajtákkal, híres ékszerkészítőkkel (pl. a híres Tiffany gyémánt készítőjével, vagy akár Swarovski kristály történetével).

Az ékszerek mindennapos kiegészítői az emberek öltözködésének. Már nagyon régóta hordanak az emberek ékszereket, bár a történelem során kissé megváltozott a jelentésük. Korábbi időkben gyakran szakrális jelentést tulajdonítottak nekik (gyógyító vagy védelmező erejükben hittek), vagy pedig a hordott ékszerekkel fejezték ki a társadalomban elfoglalt helyüket az emberek, státusz szimbólumként szolgált.

Manapság már inkább dekorációs célt szolgálnak az ékszerek (van persze néhány kivétel pl. arany eljegyzési gyűrű vagy a karikagyűrű, aminek van azért többletjelentése is). Illetve bővült az ékszerek tárháza is. Míg régebben a legtöbb ékszer nemesfémből (pl. arany és ezüst felhasználásával) és drágakövekből vagy féldrágakövekből készült, addig ma már szinte mindenből készítenek ékszert: drótból, fonalból, gyurmából, tésztából, de még hulladékok felhasználásával is.

Az ékszer világnapja sem csak az arany ékszereké. Lehet az akár arany, ezüst, nemesacél ékszer, gyűrű, nyaklánc, orrkarika vagy fültágító, a lényeg, hogy viseljék örömmel az emberek.

ékszerek

9+1 ötlet, hogyan ünnepeld az ékszer világnapját

Ha te is kedvet kaptál az ékszer világnapja megünneplésére, akkor összegyűjtöttünk neked néhány módot, ahogyan megteheted:

  • Vásárolj egy ékszert, amit már régóta szerettél volna;
  • Vegyél fel egy olyan ékszert, amit nem hordtál eddig;
  • Viselj feltűnő ékszert, így ha megkérdezik, miért viseled, elmondhatod, hogy az ékszer világnapja miatt;
  • Ajándékozz ékszert szerelmednek, vagy valakinek a családból, baráti körből;
  • Készíts ékszert saját magadnak, vagy valakinek, aki fontos számodra;
  • Tanulj meg egy újfajta ékszerkészítő technikát;
  • Cserélj ékszert valakivel (nyilván csak olyat, ami higiéniai szempontból nem kockázatos);
  • Használd ezt a napot arra, hogy megtisztítod az ékszereidet;
  • Ismerkedj meg az ékszerek történetével, híres ékszerkészítőkkel, vagy keress érdekességeket a témában;
  • +1 Hallgasd meg a Kimnowak Gyémánt című gyönyörű számát.

Forrás: TimeAndDate.com; SpecialDaysoftheMonth.com

error: Content is protected !!