ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Hogyan öltözködjünk a legfontosabb ünnepnapokon?

Néhány évtizede még a fontos egyházi és nemzeti ünnepeken mindenki a legszebb ruháját öltötte magára. Különböző népviseletben, alkalmi, elegáns ruhában jelentek meg az emberek a jelentős eseményeken és a vasárnapi misén egyaránt. Napjainkra egyre inkább jellemző, hogy a fontos családi eseményeken, kulturális rendezvényeken (például koncert, színház) vagy az ünnepi eseményeken (például március 15-i ünnepség, húsvéti egyházi szertartások) egyre lazábban, egyre kötetlenebbül öltöznek az emberek.

Ugyanakkor napjainkban is érdemes lenne annyival megtisztelni az ünnepet, a minket vendégül látó családtagokat, barátokat, hogy felveszünk valamilyen elegánsabb, ízlésesebb ruhát. Akkor is, ha nincs egyértelműen jelezve, hogy mi is pontosan a dress code az egyes ruhadarabokkal, a szettünkkel kapcsolatban.

Nézzünk néhány általános jótanácsot!

öltözködés ünnepnapokon

Kép forrása:Unsplash

Legyen kényelmes!

A leggyakoribb ellenérv, hogy az ünneplő ruha sokszor kényelmetlen, főleg, ha egész nap kell viselni, így az emberek nem tudják magukat igazán jól érezni. Nos, ezt a tévhitet érdemes elsőként eloszlatni: nem feltétlenül muszáj nyakkendőben, magassarkú cipőben, harisnyában feszengeni reggeltől estig, és a kosztüm és az öltöny is lehet kényelmes viselet.

Mire kell figyelnünk akkor, hogyha azt szeretnénk, hogy ezeken az ünnepeken elegánsak legyünk, ugyanakkor azt sem akarjuk, hogy a ruha miatt kevésbé tudjunk figyelni másokra, ne tudjuk magunkat átadni az ünnep örömének?

Nagyon fontos a ruhadarab minősége. Ha jól szellőzik, jó az anyaga, nem kényelmetlen a varrás, akkor máris sokkal kellemesebb lesz viselése. Ugyanez igaz a kiegészítőkre: ne legyenek szúrósak, túl szorosak, túl nagyok, ne akadályozzák a mozgást, kényelmes állást vagy ülést. Egy sikkes, de mégis komfortos cipő hatalmas különbséget tud jelenteni.

Legyen harmonikus és elegáns!

A szett egyes darabjai és a kiegészítők passzoljanak egymáshoz (és persze az esemény jellegéhez) színben, anyagukban, mintában. Ha erre odafigyelünk, akkor nagyon már nem lehet mellélőni. Bizonytalanság esetén a monokróm viselet mindig telitalálat, különösen, ha semleges színekből válogatjuk össze a szettet. A semleges színek azért is jók, mert könnyedén kombinálhatók. Lehetőség szerint 3 színnél többet ne vigyünk bele a viseletbe. Emellett fontos az is, hogy a saját, egyedi fizikai tulajdonságainknak, színtípusnak is megfeleljenek ezek a darabok.

Nézzük meg az időjárásjelentést!

Az időjárási viszonyoknak megfelelően válasszuk ki a darabokat, ha kell, öltözködjünk rétegesen. Melegben lehetőleg vegyünk olyan darabokat, amikbe nehezebb beleizzadni, jól bírják a gyűrődést. Ha a rendezvény során sokat kell kültéren tartózkodni (például egy iskolai ballagás esetén) praktikus, ha vékony, könnyed darabokkal kalappal, stólával eltakarjuk magunkat, védjük a bőrünket a leégés ellen.

Kell-e mozogni a rendezvény során?

Azt is át kell gondolnunk milyen minőségben leszünk jelen, milyen feladataink lesznek az ünnep alatt, a nap során. Ha például családi eseményre és nyilvános eseményre is sor kerül, és esetleg a konyhában kell segédkeznünk, érdemes akár váltóruhában is gondolkodnunk. Esküvői meghívás esetén praktikus olyan darabokat választani, amiben táncolni is lehet, illetve a hölgyek vihetnek magukkal váltócipőt is, hogy fesztelenül rophassák a táncparketten hajnalig.

Ha nem kapunk pontos információkat arra vonatkozóan mit, vagy milyen jellegű öltözetet kell viselnünk, akkor is gondoljuk át azt is, hogy a megjelenés tekintetében az esemény szervezői, résztvevői mit várnak el tőlünk?

Jó, de akkor pontosan mit vegyünk fel?

Ha elegáns és kényelmes viseletet szeretnénk, nincs megszabva a dress code és az ünnep kizárólag egy családi eseményből áll, akkor a sportosan elegáns stílus tökéletesen megfelel. Mondhatnánk azt is, hogy öltözködjünk úgy, mint egy (ex)király, hiszen ezt a műfajt VIII. Edward angol királynak köszönhetjük. A mai napig trendi, a hanyag elegancia és a jó ízlés jegyében képes magának utat törni nemzedékek óta. A sportosan elegáns viselet elemei közé tartozik a fehér ing vagy blúz, a farmernadrág, a sportzakó, a vászonnadrág, hölgyeknek egy lazább szoknya, kötött pulóver, a trench coat, a chino nadrág, a pólóing, az oxford cipő és akár a tornacipő/balerina cipő is. A többi a viselőn múlik: ha lazább nagyikhoz vagyunk hivatalosak karácsonyi ebédre, akkor nyugodtan húzhatunk farmert, ehhez elegánsabb cipőt és fehér inget. Javasoljuk az eseményekre a semleges és pasztell színeket. A klasszikus kiegészítők is jöhetnek: öv, óra, ékszer is jól kombinálható a sportosan elegáns stílussal. Egyaránt viselhetünk egy fekete farmert vagy vászonnadrágot zakóval, öltönyt tornacipővel, de mindenből a lehető legjobb minőséget és klasszikus fazonút válasszuk.

Ha nyilvános, hivatalos eseményeken kell megjelenni ünnepnapokon, akkor alap az öltöny vagy kosztüm! Az öltönyökhöz minőségi inget érdemes felvenni. Ha nincs dress code, akkor a férfiaknak a nyakkendő igény szerint elhagyható, ilyenkor érdemes egy díszzsebkendővel emelni a szett eleganciáját. Mindenképp figyeljünk oda, hogy a cipő kényelmes legyen, színben és stílusban passzoljon a választott öltönyhöz, kosztümhöz vagy ruhához.

Ennél elegánsabb eseményekre általában már megadnak dress code-ot is, így könnyű eligazodni.

Milyen az igényes öltöny?

Miből tudjuk megállapítani választáskor és vásárláskor, hogy a ruhadarab hosszú távon is minőséget fog képviselni a ruhatárunkban? Egy igényes öltöny jó minőségű anyagból, kézi varrással készült, lehetőleg pamutból, kasmírból vagy gyapjúból. Ezeknek az anyagoknak a tisztítása, rendezettsége, megfelelő tárolása talán több időt és energiát vesz igénybe, de megéri a befektetést.

Fontos szempont az is, hogy az anyag mennyire sűrű, kopásálló vagy nehéz. A nyári viseletnek 300 gramm alattinak, a télieknek 380 gramm felettinek kell lennie. A legtöbb igényes öltönynek van hasítéka oldalt vagy hátul középen a tökéletesebb hatás kedvéért. Az öltöny gombjai a mandzsettagombok, melyeknek minőségéről szintén nem szabad megfeledkezni. Az első osztályú öltönyökhöz az utolsó gomb mandzsettájánál más színű cérnát használnak, ezt az utolsó gombot egyébként az etikett szerint kigombolva kell hordani.

Nem csupán az számít egy jeles, sorsdöntő eseményen, ami kívülről látszik, hanem az is, hogy mennyire kényelmes a darab. Ez pedig részben az igényes, jó minőségi bélésen múlik. Különösen fontos erre odafigyelni, mert akadhatnak olyan szituációk, hogy lekerül a zakó, és láthatóvá válik a bélés is.

Ha ünnepnapokon hazalátogatunk nagyszüleinkhez, idősebb rokonainkhoz, akkor érdemes lehet az adott vidékre, régióra jellemző népviselet egy-egy darabjának vagy kiegészítőjének viseletét megfontolnunk, ezzel örömet szerezve annak, aki az ünnep során vendégül lát minket. Ha kiemelt ünnepnapokon a templomba is elkísérjük őket, de nem vagyunk ezen a téren járatosak a viselet-etikettben, telefonáljunk rájuk, kérdezzük ki őket, hogyan érdemes megjelenni ezen az eseményen.

Az öltözködésre nincs egyetlen jól bevált recept, minta. Ami fontos, hogy a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve döntsük el, hogy mit is viselünk az adott napon. A trendek mellett legalább annyira fontos legyenek az olyan szempontok, mint a kényelem, az adott ünnep jellege, körülményei, teendőink és a hely, a környék szokásai, illeme, stílusa!

error: Content is protected !!