ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Hogyan változott a bor jövedéki adója 2022. július elsejével?

A kormány júniusban bejelentette az extraprofit adót, az erről szóló kormányrendelet pedig július elsejével hatályba is lépett. Az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet a dohánytermékek mellett az alkoholos italok jövedéki adóját is érinti. Egyrészt bizonyos italok kikerültek a népegészségügyi termékadó, azaz a NETA hatálya alól, vagyis az ezek után az italok után fizetendő jövedéki adó mértéke megnőtt.

Bár bizonyos alkoholos termékek, ízesített sörök, alkoholos frissítők változatlanul a népegészségügyi termékadó hatályába tartoznak, viszont ezeket is érint az adótartalom mértékének növekedése. Azoknál az italoknál, melyek maradtak a NETA hatálya alatt, a jövedéki adó mértéke átlagosan 10 százalékot emelkedik, viszont amelyek kikerültek a NETA alól, nem érinti ez a 10 %-os emelkedés, csak az extraprofit adó.

boros poharak

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha kifejezetten a borok tekintetében nézzük a jövedéki adó emelkedését, akkor elmondható, hogy a habzóborok esetében az eddigi 16460 forintról 18100 forintra emelkedik az adó mértéke, az egyéb csendes erjesztett italok tekintetében pedig 10900 forintra nő az adó mértéke az eddigi 9870 forint helyett. Ez tehát érinti a csendes bor és a hozzáadott ízesítés nélküli szénsavas víz 8,5 térfogatszázalékot meg nem haladó alkoholtartalmú keverékeket. Az egyéb habzó erjesztett italok esetben 16460 forintról 18100 forintra nő a fizetendő adó, a köztes alkoholtermékeknél pedig már 25520 forint helyett 28100 forintot kell fizetni. Ez a helyzet a termelőket és az italnagyker is érint.

Mentesülni ez alól csak akkor lehet, ha valaki magánszemélyként állítanak elő bort, melynek éves mennyisége nem haladja meg háztartásonként a 1000 litert. Természetesen ez a mennyiség nem kerülhet értékesítésre, csak családon belül, esetleg barátokkal közösen fogyasztható. Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknek van saját, maga művelt szőlőterülete, és a saját termesztés mellé vásárol szőlőt borkészítés céljából maximum akkora mennyiségben, mint amennyit megtermel. Az így elkészített bor mennyisége sem haladhatja meg az 1000 litert évente, és természetesen nem kerülhet értékesítésre.

error: Content is protected !!