ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Tojás világnapja – október

A Nemzetközi Tojásszövetség 1996-ban hirdette meg először a Tojás Világnapját, és több mint 30 országban szerveznek különböző programokat ezen a napon. A Tojás Világnapját minden év októberének második péntekén tartják.

2020. október 9-én

2021. október 8-án

2022. október 14-én

2023. október 13-án

2024. október 11-én

2025. október 10-én

Mért hozták létre a Tojás Világnapját?

A közvéleményben elterjedt az a nézet, hogy a tojás fogyasztása egészségtelen a magas koleszterintartalma miatt. A Tojás Világnapját azért kezdték el szervezni, hogy ezt a tévhitet megdöntsék, és tájékoztassák az embereket a tojás fogyasztásának az előnyeiről.

tojás világnapja

Tojás régóta szerves része az ember táplálkozásának, már az őseink is fogyasztották, madárfészkekből gyűjtögették. A tojás 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitamin bomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

A tojásban található sok fehérje telítettség érzést okoz, ezért a fogyni vágyóknak még egy tojás diétát is kidolgoztak.

Hogyan ünneplik a Tojás Világnapját?

A Tojás Világnapján szakmai konferenciákat tartanak, és népszerűsítik a tojás fogyasztást.

Válassz a legjobb tojásos receptek közül, és ünnepeld a Tojás Világnapját ezen ételek elkészítésével!

Tojásos receptek a Tojás Világnapjára

Tojás muffin

A tojás muffin egy látványos és finom tojásos étel, aminek az az előnye is megvan, hogy akár uzsonnára is csomagolhatjuk, nem csak frissen lehet fogyasztani. Tojás muffin receptért kattints a linkre!

cukkinis tojás muffin

Spanyol tortilla

A spanyol tortilla egy népszerű spanyol étel, krumplis omlettről van szó, amit hidegen, melegen is lehet fogyasztani, szendvicsbe is szokták rakni. Spanyol tortilla receptért kattints a linkre!

tapas spanyol tortilla

Tükörtojás pirítósban

Egyszerű de mégis nagyon finom és látványos reggeli vagy vacsora lehet. Tükörtojás pirítósban recept itt.

tükörtojás pirítósban

Palacsinta tükörtojással és sonkával

A palacsinta egyik fontos hozzávalója a tojás, de a tojást nem csak a palacsinta tésztájában, hanem feltétként is felhasználhatjuk. Ha egy látványos reggelit vagy vacsorát szeretnél, mindenképpen próbáld ki! Palacsinta tükörtojással receptért kattints a linkre!

palacsinta tükörtojással

Madártej

Tojásból nem csak sós ételeket, hanem isteni desszerteket is lehet készíteni. Ki ne szeretné a sűrű vanília sodóval tálalt lágy tojáshabot, azaz a madártejet. Mitől lesz tökéletes a madártej? Olvasd el ide kattintva!

madártej

További tojásos recepteket találsz a tojas.info.hu weboldalon.

error: Content is protected !!