ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Flamenco világnapja – november 16.

A flamenco világnapját minden év november 16-án tartják, annak emlékére, hogy az UNESCO 2010. november 16-án a flamencot a kulturális világörökség részévé nyilvánította.

flamenco  egy gyűjtőnév, ami magában foglalja Spanyolország déli részén, Andalúziában kialakult népzenei és táncstílusokat.

flamenco világnapja

Flamenco világnapja története

A Junta de Andalucia terjesztette fel a flamencot a kulturális világörökségre 2009-ben. 2010-ben elindult a “Flamenco Soy” kampány, melynek keretében több mint 65.000 támogatót szereztek 70 országból.

A flamenco nem csak szülőhazájában, Andalúziában népszerű, hanem az egész világon, így több ezer rajongó támogatta a világ minden részéről a flamenco világörökséggé nyilvánítását.

Az UNESCO azt is számításba vette, hogy amellett, hogy a flamenco egy népszerű műfaj, egy professzionális tevékenység aminek a műveléséhez összetett művészeti tudásra van szükség, és hogy az egész világon jelen van a színházakban. A flamenco hosszú fejlődésen ment keresztűl, mire elérte mai formáját, amivel széleskörű nemzeti és nemzetközi elismerést szerzett. Ez a fejlődés nem állt meg, hiszen a flamenco folyamatos változásban van.

Hogyan ünneplik a flamenco világnapját?

A flamenco világnapját nem csak Andalúziában, hanem a világ számos pontján ünneplik a flamencót kedvelő, flamencót művelő emberek. Flamenco előadásokat, fesztiválokat, tánc kurzusokat, flashmobokat szerveznek a flamenco világnapja alkalmából, és próbálják népszerűsíteni a flamencót.

VIVAMOS EL FLAMENCO

DÍA INTERNACIONAL DEL FLAMENCONosotros lo vivimos. ¿y tú?

Közzétette: CP Danza Fortea – 2017. november 16., csütörtök

error: Content is protected !!