ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Töklámpás készítés lépésről lépésre

Halloween ünnepe egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is. Halloween egyik legismertebb kelléke a töklámpás, amit Te is elkészíthetsz otthon ezen útmutató segítségével.

Töklámpás készítés lépésről lépésre

töklámpás készítés

1.Tök kiválasztása

A halloween tökfaragáshoz először is szükséged lesz egy tökre. A töklámpáshoz az úgynevezett halloween tököt érdemes használni. Ezt a tökfajtát kifejezetten a töklámpások készítéséhez nemesítették ki. Arányaihoz képest vékonyabb a húsa, így könnyebb faragni. Olyan tököt válassz, ami stabilan áll a lábán, és amelyiknek sima a felülete. De annak is lehet előnye ha olyan tököt választasz, amelyik szabálytalan, kinövések vannak rajta, mert ezt beleépítheted a kompozícióba és igazán különleges, egyedi töklámpást készíthetsz. Ha megvan a tök a lámpáshoz a megfelelő tárolására is figyelni kell. Hideg hűvös helyen tárold felhasználásig, például erkélyen, teraszon, és maximum egy-két nappal Halloween előtt faragd meg, mert ha felvágod, akkor felgyorsul a rothadási folyamat.

2. Tök előkészítése

Egy éles, vékony pengéjű késsel vágd körbe a tök tetejét, és vedd le a kalapját. A tök belsejét kanalazd ki, és a kanállal a tök húsát is kapard minél vékonyabbra, így könnyebb lesz faragni, és szebben átsüt a fény a tökön.
töklámpás előkészítése

3. Töklámpás minta előrajzolása

A töklámpás készítésének harmadik lépése a minta előrajzolása. Leggyakrabban különféle arcokat szoktak faragni, de csak fantázián múlik, hogy milyen alakzatot szeretnél faragni. Halloweenhez kapcsolódóan gyakori minták a macska, denevér, szellem. Azt vedd számításba, hogy íves vonalat nehezebb kivágni, ezért ha ez az első töklámpásod, akkor inkább olyan mintát válassz, ami egyenes vonalakból áll. Halloween tök mintákat a linkre kattintva találsz.
töklámpás előrajzolása

4. Tökfaragás

A faragáshoz egy éles, vékony pengéjű kést válassz, mindig merőlegesen tartsd a tökre, és a kivágott darabokat belülről told kifelé. Ha elkészültél a tökfaragással, akkor tegyél egy mécsest a közepére és már kész is a halloweeni töklámpásod. A töklámpást hűvös helyen tárold, erkélyen vagy teraszon, hogy minél tovább tartson. Még több tipp a halloween tök tartósításához itt. Még több halloweeni ötletért, receptért látogass el a halloween.info.hu honlapra!
halloween töklámpás
error: Content is protected !!