ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

Tiramisu világnapja

A tiramisu kétségkívül az egyik legnépszerűbb desszert az egész világon. Ezt az is jól bizonyítja, hogy már tiramisu világnap is van!

tiramisu világnapja

Mikor van a tiramisu világnapja?

A tiramisu világnapja minden évben március 21-én van, ami egybe esik a tavasz első napjával. Viszonylag új ünnepről van szó, 2017-ben hozta létre először Clara and Gigi Padovani újságírók, akik az olasz gasztronómiáról és a tiramisuról is írtak könyvet.

 

Tiramisu jelentése

A tiramisu egy olasz desszert, kávéba áztatott babapiskótát édes mascarpone krémmel rétegeznek, és a tetejét kakaóporral szórják meg. A tiramisu olaszul helyesen írva „tiramisù” azt jelenti, hogy „dobj fel!” Ez a tiramisùban lévő kávé és kakaó koffeintartalmára és annak energetizáló hatására utal.

Tiramisu eredete

Több legenda is létezik a tiramisu eredetéről.

Az egyik elmélet szerint a ma ismert tiramisu elődjét Cosimo de Medici toszkán nagyherceg tiszteletére alkották meg sienai cukrászok a XVII. században. A nagyhercegnek nagyon ízlett a desszert, a receptet magával vitte Firenzébe, és innen terjedt tovább. A sienaiak a mai napig meg vannak arról győződve, hogy a tiramisu csak is az ő városukból származhat.

Egy másik elmélet szerint az első tiramisu egy bordélyházban készült Trevisoban. Azért kínálták meg a vendégeket ezzel az afrodiziákumnak minősülő desszerttel, hogy ha az urak hazatérnek a feleségükhöz a bordélyházban történt látogatás után, megfelelően formában legyenek.

Harmadik elmélet szerint az első tiramisut Roberto Linguanotto cukrász készítette az Alle Beccherie étteremben, őt tartják a modern tiramisu 60-as évekbeli feltalálójának.

Hogyan ünneplik a tiramisu világnapját?

A tiramisu világnapján az éttermek, cukrászdák, akik csatlakoznak különféle tiramisu változatokat árulnak, és előadásokat tartanak erről a finom desszertről.

Az emberek pedig vagy elmennek egy vendéglátóhelyre tiramisut enni, vagy otthon készítenek maguknak, a barátaiknak, kollégáiknak, családjuknak.

Az eredeti tiramisu kávéval készül, de ahogy a népszerű ételeknél lenni szokott, mindenkinek megvan a saját kedvenc tiramisu receptje, és már rengeteg variációval lehet találkozni. És minden ismert séfnek Gordon Ramsaytől Nigelláig megvan a saját tiramisu receptje.

A kávés tiramisu mellett népszerűek még a gyümölcsös tiramisuk,a tiramisu palacsinta, torta vagy muffin.

Eredeti tiramisu recept

Az eredeti tiramisu csak néhány hozzávalóból készül, ezek: mascarpone, tojás, cukor, kávé, babapiskóta és keserű kakaópor.

Mint minden ételre igaz, így a tiramisura is, hogy csak jó alapanyagokból lesz jó a végeredmény.

Tehát ha igazán jó tiramisut szeretnél, akkor jó minőségű fekete kávéval készítsd, és ne kávéporból készült kávéval vagy tejeskávéval.

A tiramisu lelke a mascarpone, nem sajtkrém, vajkrém, pudingpor stb.

Az eredeti tiramisuban a mascarponét tojás sárgájával lazítják. Ez onnan ered, hogy Olaszországban a gyerekek gyakran ettek cukorral kikevert tojássárgáját. Eredetileg csak a tojás sárgáját keverték a mascarponéhez, a fehérjét nem, de ma már Olaszországban is gyakori, hogy a felvert tojásfehérjét is belerakják a mascarpone krémbe. Sokan meglepődnek, mikor megtudják, hogy az eredeti tiramisu nyers tojással készül. Ha téged is zavar, akkor néz körül a tojás nélküli tiramisu receptek között, de tojás nélkül nem tudsz eredeti tiramisut készíteni.

Az eredeti tiramisuba nem raktak alkoholt, bár mára már Olaszországban is egyre elfogadottabb, hogy jó minőségű likőrrel vagy rummal készítsék. Az alkoholra azt szokták mondani, hogy opcionális hozzávaló, és nem számít szentségtörésnek.

A tiramisu egy lágy desszert, teljesen természetes, ha tálaláskor nem áll meg szépen a tányéron, mint egy torta szelet. Ezért is szokták pohárdesszertként tálalni.

Hozzávalók:

  • 300 g mascarpone
  • 3 db tojás sárgája
  • 4,5 evőkanál kristálycukor
  • 200 g babapiskóta
  • 2 adag fekete kávé (espresso) enyhén cukrozott
  • cukrozatlan kakaópor a tetejére

Eredeti tiramisu elkészítése:

1.Válaszd szét a tojásokat, és a tojások sárgáját keverd habosra a cukorral.

2. Keverd a mascarponét óvatosan, több részletben a cukros tojáshabhoz.

3. Mártsd a babapiskótát a hideg kávéba, majd helyezd a babapiskótákat egy tál aljára.

4. Kend a mascarpone krém felét a babapiskótákra.

5. Jön egy újabb réteg babapiskóta, majd a mascarpone krém másik fele.

6. Tedd a tiramisut a hűtőbe pár órára, hogy a babapiskóta megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.

7. Tálalás előtt szórd meg a tiramisu tetejét cukrozatlan kakaóporral.

További tiramisu receptekért látogass el a tiramisu.info.hu honlapra!

error: Content is protected !!