ünnepek, munkaszüneti napok, ünnepnapok

10 tipp kutyásoknak tűzijáték és petárda ellen

Míg sokak számára a szilveszteri, újévi, születésnapi tűzijáték szórakozás, addig a kutyák és kutyatulajdonosok számára hatalmas stresszforrás. Felelős kutyatartóként így készüljek fel a tűzijátékra, petárdázásra.

kutya tűzijáték

Miért fél a kutya a tűzijátéktól?

A petárda, tűzijáték egy ismeretlen, természetellenes, fenyegető dolog a kutya számára, ami a legnyugodtabb kutyákból is váratlan reakciót válthat ki. Leggyakrabban menekülést, ilyenkor a kutya pánikba esik, nem lát, nem hall, nem is figyel semmire, csakhogy minél távolabb kerüljön a fenyegető hangoktól.

Ha belegondolunk, sok ember sem szereti a szilveszteri durrogtatást, pedig ők tudják miről van szó. De ha mondjuk nem az ünnepi időszakban hallunk meg egy durranást, mi is felkapjuk a fejünket, hogy ez meg mi.

10 tipp kutyásoknak tűzijáték és petárda ellen

Ne vidd sétálni!

December 31-én minél korábban viddel sétálni, amikor még kezdődnek el a petárdázások. Sokan nem tartják be a szabályokat, és korábban és később is peterdáznak, mint ahogy megengedett, ezt vedd számításba. Ilyenkor csak pórázon sétáltasd, mert ha jön egy váratlan durrogás, akkor a kutyus megijedhet és elszaladhat, bármennyire szófogadó kutyáról is van szó!

Zárd be a kutyát!

Az ijedtségtől sok kutya pánikba esik, és még az a kutya is elszökhet, aki egyébként nem szokott. Kinti kutyák esetében nézd jól át a kerítést, nincse-e valahol lyuk, mert ilyenkor adrenalin miatt megtalálják a rést mindenhol. A legjobb, ha be tudod zárni a házba. Ha nem szokott a kutya bejárni a házba, akkor korábban kezd hozzászoktatni, ne december 31-én legyen az első alakalom, mikor megpróbálod bevinni a házba.

Ne kösd meg a kutyát!

A bezárást nem helyettesítheti a megkötés, mert az veszélyes lehet. Ha bepánikol a kutya, akkor rángathatja, elrághatja, meg is sérülhet.

Legyél a kutya mellett!

A gazda jelenléte nyugtatólag hat a kutyára, egy ilyen kutya számára félelmetes pillanatban a gazda jelenléte biztonságot sugall a kutya számára.

Ne szeresgesd a kutyát!

Az ember empatikus lény, ezért mikor látunk egy rémült kutyát, ösztönösen elkezdenénk szeretgetni, simogatni, ölelgetni, nyugtatgatni. Ez rossz hatással van a kutyára, mert csak megerősíti benne, hogy valóban ok van a félelemre.

Légy nyugodt!

Ha azt látja a kutya a gazdáján, hogy ő nyugodt, az neki is segít megnyugodni. Ha azt látja rajtad, hogy idegeskedsz, mondjuk amiatt, hogy mi lesz így a kutyával, az csak ront a helyzeten.

Csökkentsd a a zajt!

Húzd le a redőnyt, vagy függönyt, hogy minél kevesebb zaj és fény jöjjön be a lakásba, és hangosítsd fel a tévét, játsz zenét, hogy elnyomja a tűzijáték és petárda hangját

Tereld el a figyelmét!

Jó ötlet, ha feladatokat adsz a kutyának, vagy játszani próbálsz vele, hogy ne a kinti dolgokra koncentráljon!

Figyelj a kutya jelzéseire!

Ha a kutya a közeledben szeretne lenni, akkor engedd meg neki, de ha azt látod, hogy inkább elbújna egy sötétebb helyre, akkor ne erőltesd, hogy az öledbe üljön.

Konzultálj állatorvossal!

Egyén és fajtafüggő, hogy melyik kutya hogy reagál a tűzijátékra. Vannak, akiknek fel sem tűnik, de vannak olyan kutyusok, akik nagyon idegesek lesznek, és semmilyen praktika nem segít. Az ő esetükben hasznos lehet kikérni állatorvos véleményét, aki adott esetben javasolhat valamilyen nyugtató készítményt a kutyának.

error: Content is protected !!